• idag
  29 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  1 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  2 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Dammsugare" på rälsen

Trafik
PUBLICERAD:
Nu har arbetet med att rusta upp stambanan mellan Laxå och Kil inletts, skriver SVT. Arbetet, som kommer pågå utefter hela sträckan kommer att pågå under flera års tid och där bland annat en jättelik ”dammsugare” används.

Det här är första etappen i upprustningen och arbete som görs nu i sommar handlar om att rensa banan från alla tänkbara hinder som kan försvåra spårbytena. Det inbegriper att sänka och säkra det kablage som går i banan.

"Vi använder en vakuumsugare för att frilägga kablarna. Det är som en stor dammsugare. Då riskerar vi inte att gräva sönder dem", säger Ulf Lindh, projektledare på Railcare som är det bolag som utför själva arbetet till SVT.

Under arbetets gång kommer spårområdet att saneras från gammal blykabel. Arbetena mellan Laxå och Kil beräknas vara avslutade 2024.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.