• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sommaren får bli till höst ännu en gång

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:

Det går alltid lika märkligt snabbt, från de där långa sommarkvällarna till höstmörker.

I år blev det särskilt tydligt med tanke på de varma augustiveckorna. För två veckor sen gick jag runt Gryten i linne och shorts, sen tog jag ett långt bad i sjön. Det var 26 grader i vattnet. Igår blev samma runda med långbyxor och långärmad tröja. Att bada efteråt kändes otroligt avlägset.

Men hur mycket jag än tycker om sommaren och brukar sky vardagsrutinerna, så smyger det sig ändå på någon slags lättnad över att saker och ting återgår till det där vanliga. Väcka barnen på morgonen, mackor med bara smör till den ena och så mycket pålägg jag kan hitta till den andra. Eller gröt med kanel till den ena och blåbärssylt till det andra. Försöka lära sig vilka dagar det är gympa så att rätt kläder kommer med. Och sen, efter skolan, se till att det finns mellis hemma och ha koll på vilka dagar det ska skjutsas till badhuset och när det är fotbollsträning. Svenskläxor, engelska, religionsprov och numera även spanska.

Det känns lite nymodigt, att det börjas med språk redan i sexan numera. På min tid var det årskurs sju som stod för allt nytt och i sexan fick man glatt fortsätta harva runt på Strömtorpsskolan med samma ämnen som vanligt, och när det väl blev dags för nytt språk i sjuan fanns det bara tyska och franska att välja mellan. Men nu; två dagar i veckan cyklar Milo och hans klasskompisar till Stora Valla och har både nytt språk – i hans fall spanska - och hemkunskap. Som den språkivrare jag är så tycker jag att det är toppen att det nya språket kommer in redan nu.

Jag ångrar inte direkt något när det gäller studier, jobb och sånt genom livet, men hade jag fått göra om så hade jag valt att läsa spanska ett år i något spansktalande land efter gymnasiet för att få med mig språket mer flytande än det jag nu behärskar. Efter vår resa genom ett antal länder i Centralamerika och Sydamerika under fyra månader så blev det ännu mer uppenbart vilket världsspråk spanskan är. Så jag hade även gärna börjat redan i sexan istället för på gymnasiet.

Återstår att se om Milo kommer tycka det är lika roligt som jag tyckte, men jag blev i alla fall nästan överdrivet till mig när han kom hem med första stencilen med spanska ord på.

Så medan höstvindarna smyger sig på, blandat med riktigt fina dagar med skön luft ute, så faller höstrutinerna alltmer på plats. Milo hade visst växt några storlekar sen han använde fotbollsskorna sist, så det fick bli en oplanerad shoppingtur för att lösa det. Sen det gamla vanliga: vilka slags skor ska de egentligen ha till vardags nu på hösten? Ibland funkar ju gympaskorna – som de ändå alltid helst vill ha - bra nästan ända in i vintern, men det kan ju lika gärna regna fyra veckor i sträck snart.

Jag googlar vattentäta skor och sneglar avundsjukt på sektionen med allvädersstövlar. Så enkelt det var på den tiden. Allvädersstövlar och heltäckt i galon.

Nu: inte fullt så enkelt.

Gummistövlar kommer sannolikt inte på fråga, och jag misstänker att även detta med överdragsbyxor snart kan vara på väg ut ur våra liv.

Hur som helst så lär de klara sig, även utan galonskydd. Tiden får ha sin gång, och sommaren får bli till höst ännu en gång. Med allt vad det innebär.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.