• tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

I skördetid

Krönikor
PUBLICERAD:

Röbeter, morötter, böner å ärter. För å inte ens tale ôm gurker, tomater å potäter.

Å för å inte ens viske ôm lukta uttå nyslajet hö å spänninga när en fick sitte högst ôpp på hölasse mennas Brunte helt på egen hann drog hem böla te’ höla’a.

Dä kunne att ta ett par da’r dä där mä höe men dä innebar ju också ett par da’r uttå gemenskap när gubbera svängde mä liera å vre å ljög så mycke de ôrka för varann. Mennas kärngera kratta å for fram å tebaks frå’ går’n mä varme kaffepettrer å tröskbuller. Mä en korjal te’ framôt afta.

Ja visst va dä på månge sätt bätter förr äller som en slug funderere ha komme fram te’.

’’Förr i tia mådde de bätter än de hade dä,

i da’ så har vi dä bätter än vi mår.’’

– Men nu är du väl allt för jävla gnällig i alla fall. Vi skördar ju i dag också. Morötter, rödbetor och potatis och med bättre resultat till och med med. Och för att inte ens kommentera höskörden, vips kommer det ett traktorpaket för några miljoner och swisch, så är höet bärgat och tillvarataget.

– Jo, dä kan du fôlle ha rätt i å som du säjer, fort som faen går dä ôg. En hinner ju inte känne lukta uttå nyslaje hö förnns gräse ligger paketerat i store buter uttå plast. Dä sir ju för faen ut som hele åkern ä full uttå dinosaurieägg. Äller att ett tocke där UFO ha komme hit å slängt sinne soper ikring sej för att de inte vill ha skiten där de bor.

Du måste fôlle ändå hôlle mä ôm att höhässjer ä bra mycke finere än tockna där badboller.

– Jo det kan jag nog hålla med om, men jag tycker nog fortfarande att du snackar en massa skit. Tänk bara på hur bönderna fick slita ont förr i världen. Och så har vi ju det här med vården av djuren, jag vågar nog påstå att dagens veterinärer kan mycket mer än dåtidens ’’kvacksalvare’’.

– Dä kan du kanske ha rätt i men botere å undergörere fanns dä att gôtt ôm förr i tia. Hör ska du få höre.

’’Kalle Sten han kunne att kônsta å bote å synsk va han ôg. Å nu va dä på dä vise att e’ kvige hade försvônne frå Grönbergshöjda å på kväel satt fôlke i går’n å gruva sej. De grunna på va de skulle ta sej te å mor i huse ho tyckte allt att de skulle skicke bu ätter Kalle Sten.

Nu hampa dä sej inte bätter än att Kalle va på väg gjömmen skogera i trakta å hade träffa på kviga som satt fastklämd mä bägge bakbena i ett stenkummel. Så hårt att han inte fick lös henne på egen hand. Kalle kom in på går’n just när de satt å prata om hômmen å bare dä väckte förstås uppståndelse. Mora tiggde å ba att Kalle skulle hjälpe dôm å dä geck Kalle mä på å fick på begäran fram ett tvättfat mä vatten som han se’n stirra stint i. Se’n rörde han litte i vattne å mä stor inlevelse berätta han se’n ôm kviga, rö å vit, som han såg stå fastklämd i ett kummel. Dä dröjde inte länge förns fôlke ga sej iväg å hitta kviga prexis där Kalle sett henne i tvättfate.’’

Och därmed hade Kalle lagt ytterligare en merit till sina många övriga.

Slutet gott, allting gott och jag tror jag avslutar med en gammal dikt av okänd poet som handlar om lyckad skörd men också om konsekvensen av svår egoism.

’’Dä geck en bonngubbe däst å slö, på vägen sin inve’ änga

han hade just kört in sitt hö å längta hemôt te’ sänga

Han tänkte på varje blank sekin, som grödan hans månde giva

å gubbens självbelåtna min, va inte svår att beskriva

Se’n tänkte han på si käring Rut, som ville kosingen dele

men han tänkte allt säje -Rut vet hut, dä ä fôlle mitt dä hele

Då kom en bil, en stor, blank å fin, å då ble dä slut uppå fröjda

för nu spriddes för vinden var blank sekin, när bonnen for ôpp i höjda

Å som e’ kråke där flaxa han, mot himmelens sköna änger

mens käringa tog sin dräng te’ man å festa ôpp gubbens pänger.

PS Höll ju på å glömme, Tack Kerstin för att du la unna sättpotäter ôt ôss som te slut ble årets höjdpunkt på tallerken DS

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.