• idag
  28 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

DIF hittar olika sätt att vinna

Fotboll
PUBLICERAD:
En tydlig kvalitetsstämpel på ett framgångsrikt och vinnande lag är att just vinna även när spelet inte fungerar som det brukar, att hitta olika sätt och vägar mot segrarna. Det var Degerfors IF:s lördagsmatch mot Jönköpings södra ett talande exempel på.

Normalt sett för DIF spelet mot alla lag i serien. Normalt sett är det DIF som tar sig fram till de flesta och bästa chanserna. Och normalt sett är försvarsspelet mycket gediget.

Nu kändes Jönköpings södras båda mål enkla. Det var bortalaget som framför allt under första halvlek tryckte ner hemmaspelarna långt ner i planen efter att ha "stått upp" högt och vunnit bollen då DIF blev för orörligt och egentligen bara två gånger kom loss i djupledsspelet. Vid ett av tillfällena, redan i tredje minuten, gjordes det så viktiga ledningsmålet.

Att släppa in två mål hemma är i mesta laget för att vinna en toppmatch i superettan. Å andra sidan har det ingen stor betydelse då det blir fyra framåt.

Nu är det åtta poäng ner till en allsvensk kvalplats. DIF har visat att laget kan vinna matcher oavsett hur det ser ut på planen. Och det är många som gör mål, till skillnad mot i fjol då väldigt mycket var koncentrerat till Erik Björndahl.

Jag vet snart inte vad jag ska ta till för att inte utropa DIF som ett allsvenskt lag. Men visst: någon svacka brukar alla lag få under en säsong. Det gäller att den inte blir för lång och för djup. Och det återstår trots allt 13 matcher, 39 poäng att spela om.

Så även om det ser väldigt bra ut är det långt, långt ifrån klart att 23 års väntan på allsvenskan igen är över för alla i och runt klubben.

Det börjar bli samma sak med Strömtorp. Laget vinner och vinner, och kommer allt närmare division 3 igen. Segern mot Forshaga var hur säker som helst. SIK har en utmärkt chans att gå upp till division 3. Men i derbyt mot KB Karlskoga tror jag att SIK:s segersvit spricker.

KB kom tillbaka starkt efter förra helgens 1–2-förlust mot Arvika genom att vinna i Torsby mot Västanvik trots många spelare borta. KB kan få kvala. Och behöver upp om laget inte ska hamna efter i konkurrensen om spelare från närområdet i det fall Strömtorp gör vad jag tror.

På hösten koncentreras den mesta fotbollen till helger. Under det här veckoslutet blir det matcher på plats för mig allt från herrarnas superettan via damernas division 3 till herrarnas division 4, 5, 6 och 7.

Redan söndag förmiddag konstaterar jag att det är omöjligt att klä sig rätt. Mot slutet frös jag så jag skakade på Stråvallen i fredags kväll när Karlskoga SK tog ett stort steg mot division 5-avancemang. Jag var genomblöt vid Stora vallas konstgräs där SIK spelade under lördagseftermiddagen, innan himlen sprack upp och det nästan blev behagligt. Och jag svettades i värmen på Stora vallas läktare senare på kvällen när DIF, trots allt, tog en ny trepoängare.

Även om söndagen bara börjat inser jag att det blir en blåsig dag. Och risk för regn. Något jobbigt då min paraply är kvar någonstans...

Men visst är den här perioden på året härlig för alla fotbollsälskare! Speciellt när de flesta matcherna betyder så väldigt mycket.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.