• tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Är vätgas miraklet?

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Anna-Stina Tallmyren

En bil med bara vatten ur avgasröret!

Eller en hel stålindustri eller cementindustri som går för fullt men utan rök ur skorstenarna!?

Vad är det här? Drömmer jag, eller är det ett skämt?

Nej, det är faktiskt inget skämt. Utan något helt realistiskt. Nu i sommar anslog EU inte mindre än 430 miljarder euro till utveckling av denna teknik, berättar media. Och för bara några veckor sedan invigdes i Sverige ståltillverkning med detta i stället för kol.

Vad handlar det om för mirakel? Jo, det handlar om vätgas som verkar vara den teknik som många tror ska rädda jordens klimat. Vätgas tillverkas av el och vatten. Inte för att jag förstår, men Vetenskapsradion i P1 beskriver att det kallas elektrolys, vattenmolekylen slås isär och väteatomer blir fria. På detta sätt lagras energin från elen. Man kan tillverka vätgas när elpriset är lågt och använda det senare. Med vätgas som bränsle blir det ingen rök med koldioxid i utsläppen, det blir bara vatten. Frågetecken finns säkert kring vätgas men många verkar nu tro på lösningar. Ett problem för Sverige jämfört med många andra länder är att vi saknar gasledningar sen tidigare. Ett annat problem som diskuterats är hur stor explosionsrisken med vätgas är.

Det krävs också mycket stora mängder el från sol, vind och vatten för att det ska bli ett fossilfritt alternativ.

Men plötsligt är intresset stort för att lösa allt det här. Tekniken har funnits ända sedan 1920, berättar radion i sitt reportage som jag hör i P1. Tänk att det måste gå så här långt med klimatförstöringen innan alternativ till oljan äntligen blir intressanta tänker jag.

Iallafall har det inte hänt mycket i Sverige som hittills bara fått fyra vätgas-mackar varav en i Sandviken.

Där har företaget Sandvik satsat på en liten hemlig fabrik, berättar radioprogrammet i P1. Här uppfinner man nytt, tunt material för vätgashantering och hoppas på att bli först.

Annars har det ju synts i media om satsningen av SSAB i Luleå, en ny ståltillverkning med vätgas, som invigdes med pompa och ståt för några veckor sedan av Stefan Löven och Isabella Lövin. Ståltillverkning har hört till vår allra största utsläppsindustri. Om några år kan det vara slut med det.

- Nu har vi ett teknikskifte efter en tusenårig metod att tillverka stål, sa statsministern.

Ja, vi människor har väl en tendens att hålla fast vid det gamla så länge det nånsin går. Annars kunde man väl ha tyckt att kol och olja kunde ha ersatts för länge sen. Alternativ verkar ju ha funnits att utveckla. Men vi har väntat tills vi står på katastrofens rand. Vad är det för fel på oss människor när vi alltid väntar till sista sekunden med att ändra oss? Eller är det fel på våra ekonomiska system som bara vill ha kortsiktig lönsamhet?

Ska vi aldrig lära oss? Jo, men nu händer det mycket i världen. Vi lever i en spännande tid.

Vem vet, nu är det kanske tid för många mirakler?

Elisabet Olsson, med i Degerfors Klimatnätverk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.