• måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -0°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kräver ett ärligt svar

Ledare
PUBLICERAD:
Catarina Lindström byline
Foto: Kajsa Juslin
Lite i skymundan av andra ärenden fattade i tisdags kväll kommunfullmäktige i Karlskoga beslut om att införa allmänhetens frågestund på två sammanträden nästa år.

Och jag blir så nöjd, så glad, så lycklig. För i mina ögon är detta att karlskogabor kan komma till tals så viktigt. Det är därför jag värnar åsiktssidorna med näbbar och klor, till och med utökade dem i samband med att de två tidningarna blev en gemensam. Det är därför jag pratar demokrati och inflytande och uppmanar folk att göra sin röst hörd så fort jag får en chans.

Men vi kan trots allt bara förmedla åsikterna, det är politikerna som måste lyssna, ta till sig, hitta lösningar och försöka genomföra så mycket som möjligt av invånarnas önskemål.

Så att ha allmänhetens frågestund är för mig som julafton för en femåring.

Men när jag satt och lyssnade på debatterna i det fem timmar långa fullmäktigesammanträdet tänkte jag att politikerna nog måste tänka sig för lite grann om de vill att vem som helst ska våga ta kontakt och ställa sig i en talarstol och ställa sin fråga offentligt.

Jag har den största förståelse för att tonen måste vara tuff mellan politiska motståndare – annars skulle nog vi åhörare somna. Men tuff är inte det samma som nedlåtande. Tuff är att möta motståndarens argument ansikte mot ansikte, inte att förminska hans eller hennes åsikt. Som proffspolitiker kan du ta den smällen, även om det säkert svider. Men alla de som satt och lyssnade på tisdagens fullmäktigesammanträde – känner de sig säkra på att inte få höra att de inte lyckats formulera frågan helt korrekt?

Om våra politiker menar allvar med att de vill veta vad vi karlskogabor tycker och tänker måste de bjuda in oss med både öppna armar och respekt. Alla måste göra sitt bästa för att förstå intentionen, meningen, målbilden.

Dessutom måste både politiker och tjänstemän förbereda alla svar noggrant så att inte svaret – som det så ofta blir med medborgarförslag – att ”det är en bra idé, men tyvärr kan vi inte göra något åt det”.

För som Pippi Långstrump så klokt konstaterade ”En ärlig fråga kräver ett ärligt svar”.

Och hur skulle du som politiker själv känns inför att gå upp i en talarstol för första gången och vara orolig för att bli ifrågasatt?

Catarina Lindström