• idag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det som inte kunde hända hände

Fotboll
PUBLICERAD:
När jag brummade tillbaka till Karlskoga från Stora valla på lördagseftermiddagen tänkte jag: "det är verkligen synd om Degerfors IF som blir kvar i division 3 nästa säsong. För Arvika vinner förstås lätt mot Kronan. Och utklassar Gunnarskog i sista omgången".

RIK Karlskogas andralag har jag sett flera gånger tidigare den här säsongen. Det har då varit RIK som fört spelet, tagit sig fram med fint passningsspel och visat bra rörlighet. Mot många lag i serien.

Här var det i stället DIF som direkt tog kommandot, placerade det mesta av spelet på tabellfyran RIK:s planhalva och skapade chans på chans. Så som det nästan alltid är när det här laget spelar.

RIK hade väldigt lite att hämta men det blev faktiskt något som påminde om spännande en liten stund sedan Ellen Hultgren reducerat 2–0-ledningen. Att hemmasegern stannade vid 3–1 var smickrande för RIK. Samtidigt har det varit återkommande för DIF. Laget gör flest mål i serien men kunde ha gjort betydligt fler. I så fall hade seriesegern garanterat kunnat firas om "bara" Filipstad besegras i sista omgången.

Mycket ihålig serie

Serien är mycket ihålig. RIK kom till den här matchen från en 5–0-seger i Filipstad och en 9–1-vinst hemma mot Gunnarskog men nu hade det alltså varit som ett rån om laget vunnit poäng.

När jag var på väg för att följa Karlskoga SK:s avslutande match för att säkra seriesegern i division 6 såg jag att det som inte kunde hända hade hänt: Arvika förlorade med 0–1 mot poänglösa jumbon Kronan. Det var bara att ta av sig jackan och göra en uppdaterad version av den första texten.

När två lag sticker ut så tydligt som Arvika och DIF är det verkligen synd att det inte finns en möjlighet för tvåan att få kvala.

Det minst sagt oväntade resultatet innebär att DIF är i serieledning inför sista omgången. På samma poäng och med tio måls bättre målskillnad än tvåan Arvika. Däremot är jag osäker på om DIF verkligen är favorit till seriesegern just nu. Gunnarskog, Arvikas nästa motståndare, har släppt in drygt nio mål i snitt på de sju matcher som spelats. Mot betydligt sämre lag än Arvika och DIF.

Förstår besvikelsen

För mot DIF blev det ingen match. Walk over i stället. Och därmed bara 3–0 för DIF som annars hade kunnat göra många mål. Jag förstår den besvikelse och irritation som finns hos Degerforslaget.

Och: när två lag sticker ut så tydligt som Arvika och DIF är det verkligen synd att det inte finns en möjlighet för tvåan att få kvala.

KB bröt SIK:s svit

KB Karlskoga klarade av en i en lång rad av "måste-matcher" i division 4. Vinst med 1–0 mot Strömtorp som på så sätt blev förlorare för första gången den här säsongen. Efter den mäktiga sviten på sju raka segrar.

Mycket talar fortfarande för Strömtorp som seriesegrare. Det är två poäng ner till Norrstrand, tre till KB. SIK har tre matcher kvar. De övriga i tättrion bara två. Och KB har avgörandet om kvalplatsen i egna händer. Om det blir vinster mot tvåan Norrstrand borta och fyran Töcksfors hemma får KB kvala i år igen.

Det har gått på kryckor i år för KB, som inte förmått omsätta spel- och chansmässiga övertag i de poäng som behövts för att ha en realistisk chans att motsvara sitt favoritskap och vinna serien.

Det har gått på kryckor i år för KB, som inte förmått omsätta spel- och chansmässiga övertag i de poäng som behövts för att ha en realistisk chans att motsvara sitt favoritskap och vinna serien. Ändå finns kvalitet då laget trots allt är med i kampen, trots skador och motgångar. Det talar för KB inför avslutningen och inför det kval som jag tippar att laget når.

KSK:s återkomst

Karlskoga SK fullbordade sin succésäsong genom att vinna med 3–0 borta mot Bråtens IK. På så sätt är KSK tillbaka i division 5, varifrån föreningen ramlade ur 2015. Efter en jumboplats i division 6 året därpå och inte ens något seniorlag i seriespel de två kommande säsongerna har den anrika klubben jobbat sig åter.

Det är en väldigt bra blandning mellan rutinerade spelare – som ändå inte kan sorteras in under kategorin gamla – och yngre förmågor på väg uppåt i sin utveckling.

Det blir mycket intressant att följa det här lagets fortsatta framfart. Om stommen i truppen kan behållas och föreningen därifrån får bygga vidare kan KSK bli ett etablerat lag på övre halvan i division 5 och till och med nosa på division 4.

Visst är det även på sin plats att uttrycka beundran för Bråtens IK som tappade så många spelare från förra året när laget åkte ur division 4 och begärde sig ner i sexan. I mina ögon är det en framgång för Bråten att ha genomfört den här säsongen. Kanske det kan vara startskottet för en marsch på väg uppåt igen. Och därmed följa i KSK:s fotspår.

Skapa avstånd neråt

Nu är det söndag morgon. Jag ska strax åka till Degerfors igen. Nu för att se DIF:s sista finslipande träning inför måndagsmatchen i Umeå. Redan 9.00 drar träningen igång, inför avresan till Västerbotten.

I eftermiddag väntar RIK Karlskogas division 1-match mot Säffle. RIK kan, med två omgångar kvar, vara tre poäng från serieledning när den här söndagen är slut. Framför allt måste spelarna fokusera på att skaffa betydligt tryggare avstånd neråt. Som det är nu är det två poäng till en nerflyttningsplats. Och det är otäckt lite för RIK som i de två sista omgångarna möter lag som kan vinna serien.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.