• idag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skyndsamt var ordet?!

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent slår ett slag för Karlskoga lasarett.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Öppet brev till Richard Simonsson, Andreas Svahn, Karin Sundin och Jonas Claesson.

Sjukvård och kvalité – går det ihop nu för tiden?! Nej, inte om man tror att centralisering är svaret på allt.

För att få kvalité behövs alla!

Vad är då alla? Jag menar att alla det är USÖ, Lindesbergs sjukhus och Karlskoga lasarett plus vårdcentralerna ute i länet, inte centralisering!

Vad händer nu då? Jo, primärjouren för kirurgi och ortopedi i Lindesberg planeras att tas bort nätter och helger från den 28/9 2020! Det betyder att befolkningen i norra länsdelen får betydligt längre till akutvård på jourtid. Vad händer när den primärjouren tas bort? Jo, då kan annan jour tagas bort såsom narkosjour. Vad händer då? Jo, det leder till att sjukhuset till slut blir en utökad vårdcentral. Varför tror jag så? Jo, vi har Ludvika lasarett lite norrut och Kristinehamns sjukhus i östra Värmland som nära exempel. Ludvika lasaretts och Kristinehamns sjukhus sönderfall hände i och med att förlossning och BB lades ner.

Vad händer med Karlskoga lasarett nu?

Ortopedkliniken har fullt upp, fått en ny diagnos att operera, intressant och roligt och mycket behövda i länet. Operationsavdelningen är nu under Ortopedkliniken.

Kirurgkliniken har fått bråckkirurgi som sitt gebit. Karlskoga lasarett har nyrenoverad operationsavdelning och läkare från de andra sjukhusen kommer till Karlskoga för att operera sina patienter.

Kirurgkliniken har personalbekymmer.

Medicinkliniken tillhör västra närsjukvårdsområdet, men har också kontakt med USÖ, speciellt med vårdplatser och har varit en väldig tillgång nu i Coronatider.

Då har vi avdelning Q kvar, eller har vi det??... När verksamhetschefen för kvinnokliniken i Region Örebro län den 29/5 2019 kl 09 meddelade personalen på avd Q att förlossningen skulle stängas den 15/6 2019 på obestämd tid slog hon undan benen för ett 40 -tal personer! Som underlag för sitt beslut hänvisade hon till ett ”fall” från januari 2018! Det har sedan dess visat sig att fallet inte var ett fall. Hur kom det sig då att hon hänvisade till det? Jaa, tänk om man visste det! IVO hade gjort ett utlåtande men inte ett beslut om stängning! IVO hade lösning på hur vi skulle göra för att uppfylla kraven som ställdes. En lösning som vi hade kunnat uppfylla! Vi har ett CEPS-team med kontinuerlig uppdatering av personalen. Vi är patientsäkra!

Augusti 2019 sa politiken att förlossningen skulle öppnas igen skyndsamt, nu har vi nog olika syn på skyndsamt för än har inget hänt.

Sedan förra året har avd Q förlorat en stor del av sin personal, en personal som kommer åter när förlossningen öppnar igen. Vad har hänt i frågan om öppning? Det som hänt är att vi inte har en egen avd.chef utan avd.chefen har även flera mottagningar USÖ/Karlskoga. När Pandemin kom och personal behövdes på Covid-19 avdelning passade ledningen på att helgstänga avd Q trots att vi hade klarat av att ha helgöppet efter schemajusteringar.

Det har varit många diskussioner om vilken verksamhet som ska bedrivas på avd Q. Vi har till exempel börjat med småoperationer på en förlossningssal.

Vår utmärkta BB-eftervård med möjlighet för familjer att vara tillsammans på familjerum har minimerats då vi stänger avd kl 18 på fredagar och inte öppnar igen förrän kl 07 på måndagen. Fram till påskhelgen 2020 hade vi öppet dygnet runt veckan runt, men inte nu. Nu har vi svårt att få familjer till oss efter att de fött sitt barn på USÖ, trots att vi tror att många familjer fortfarande har behov av att stanna på BB tillsammans på familjerum.

Vi har en bra rutin på vår eftervårdsmottagning för nyfödda, provtagning och barnläkarundersökning, men likaså där, vi måste få patienter!

Vi har ju även en omtyckt gynekologisk avdelning där vi har vårdat kvinnor som genomgått olika gynekologiska operationer, där verksamhetschefen innan sommarstängningen 2020 lovade att vi skulle ha samma operationer i höst. Nu visar det sig att det inte heller stämmer. På USÖ har det nu (plötsligt?!) kommit ytterligare en operationsrobot som ska ta alla operationer av borttagande av livmodern, så nu kommer vi inte att ha dessa kvinnorna hos oss för operation och eftervård längre. Hur länge får vi ha framfallsoperationerna kvar och hur länge får vi ha dem på avdelningen för eftervård efter sin operation?

Vi har också blivit en avdelning som tar hand om de gravida kvinnorna som lider av svår graviditetsillamående, de som behöver läggas in för näringsdropp. Det krånglar till det när vi har helgstängt!

Vi kan inte ta hand om våra palliativa patienter på ett fullvärdigt sätt med tanke på att vi har helgstängt! Palliativt betyder vård i livets slutskede, något vi tycker är en viktig vård och att patienten kan vårdas på sitt hemmalasarett och inte på det stora sjukhuset långt ifrån sina anhöriga.

Vi har också en bra vård för våra patienter som genomgår medicinsk abort och behöver vara på sjukhus.

Men vi saknar Förlossning! Vi har fyra utmärkta förlossningsrum som väntar på födande familjer, vi har familjerum på BB som väntar på familjer!

Vi fick den 15/9 2020 höra av biträdande verksamhetschef att "längtar ni så efter BB-vård kan ni åka in och jobba på USÖ".

VI VILL HA FÖRLOSSNING OCH BB PÅ AVDELNING Q KARLSKOGA.

Det som måste göras skyndsamt är att anställa barnmorskor! Vi måste ha våra läkare kvar! Vi måste ha våra undersköterskor/barnsköterskor kvar! Vi måste snarast ha öppet dygnet runt - veckan runt! Vi måste få tillbaka BB-eftervård.

På min fråga till biträdande verksamhetschefen om det är chefens/klinikledningens ansvar att värna om personalens mående, fick jag till svar att klinikledningens ansvar är att se till att verksamheten rullar på. Frågade igen om personalens mående, men fick till svar "då har du inte förstått på alla år att det är verksamheten som ska rulla på". Det är personalpoliktik eller?

Se till att använda våra skattepengar på ett klokt sätt, det kostar inte så mycket i det stora hela att starta upp förlossningen igen, om det inte är så att det finns ett bakomliggande beslut som vi vanliga människor inte får veta förstås.

Har fortfarande ett hopp, citerar en barnmorska "Det är alltid för tidigt att ge upp"

Britt Larsson, pensionerad men passionerad barnmorska

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.