• måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -0°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att inte ta ansvar

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Kajsa Juslin
I torsdags beslutade en majoritet i regionfullmäktige att förlossningsverksamheten på Karlskoga lasarett ska ut på upphandling. Det var också allt de ansvariga politikerna mäktade med att besluta.

För de som är valda av oss att ta ansvar för vår sjukvård fortsatte på den väg de gått under de år BB-frågan dragits i långbänk; de fattade ännu ett luddigt, till intet förpliktigande beslut om att tillsätta en utredning eftersom förutsättningarna för ”en bra lösning ökar om vi inte låst oss exakt vid hur den ska genomföras”, som socialdemokraternas Karin Sundin uttryckte sig vid regionfullmäktiges sammanträde.

Både hon och partikollegan Andreas Svahn underströk hur viktig denna fråga är och att man lovat väljarna att göra ”allt i sin makt” för att hitta en lösning.

Men det är bara läpparnas bekännelse.

Så länge ansvariga politiker avhänder sig ansvaret för få igång verksamheten och gång på gång hänvisar till att hälso- och sjukvården ska bestämma, och att det ska råda enighet om allt, så kommer ingenting att hända. De ansvariga tjänstemännen har hittills inte visat – i alla fall inte utåt - någon som helst vilja att öppna förlossningen igen. Att nu ge dem ett öppet mandat och dessutom förespråka enighet är att ge dem fria händer att dra ut på ärendet tills det helt enkelt inte finns något kvar att upphandla.

Ytterligare ett tecken på detta är den insändare vi hade i tidningen tidigare i veckan. Där ges ett antal exempel på hur minskade öppettider och ändrade uppdrag minskar personalens möjligheter att sköta sitt jobb i Karlskoga.

Normalt sett är Region Örebro län supersnabba på att svara på insändare - denna gång har jag inte fått en enda reaktion. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Britt Larsson slår huvudet på spiken och att regionen inte vill ha mer uppmärksamhet kring detta.

Att genomföra fler operationer i Örebro och stänga avdelning Q på helgerna innebär naturligtvis att färre kvinnor och familjer har möjlighet att få vård i Karlskoga, vilket kommer att ge tjänstemännen möjligheten att säga ”det är så litet patientunderlag, så frågan är om det ens finns ett behov av förlossning och förlossningsvård i Karlskoga”.

Med det i fickan kan politikerna sedan följa upp med ”vi ville verkligen öppna igen, men hälso-och sjukvården säger att det inte är möjligt att få ett medicinskt, säkert underlag för en upphandling”.

För ett år sedan var jag naivt hoppfull om att förlossningsverksamheten faktiskt skulle öppna igen. I dag känner jag att de politiker som gett sitt ord om att göra ”allt de kan” valt att försöka gräva sig till Kina i hopp om att fastna på vägen.

Det här innebar, i mina ögon, spiken i kistan.

Catarina Lindström