• idag
  28 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Influensavaccin verktyg i kampen mot covid-19

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
USÖ
Foto: Per Lindgren
Likheter och skillnader mellan covid-19 och influensa presenterades nyligen i tidningen Journal of the American College of Cardiology (JACC). ”Vi såg olika skyddande effekter av influensavacciner och att vi kan dra viktiga lärdomar som är tillämpbara på covid-19”, säger forskaren Ole Fröbert vid Universitetssjukhuset Örebro.

Artikeln handlar om de hjärt- och kärlkomplikationer som kan uppstå vid covid-19 och likheter med influensainfektion. Alla forskare som har medverkat i artikeln håller på med forskning som handlar om influensavaccin vid hjärt- och kärlsjukdom.

"Vår poäng i artikeln är att både influensa och covid-19 är förknippat med hjärt- och kärlkomplikationer. Jag och mina medförfattare till artikeln har byggt upp stora nätverk där vi har testat effekten av influensavaccin hos patienter med hjärtsjukdom. Våra nätverk skulle kunna användas för att testa ett vaccin för covid-19" säger Ole Fröbert, överläkare och professor på hjärt-lung-fysiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, i ett pressmeddelande.

Det är känt sedan tidigare att virusorsakade luftvägsinfektioner är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Även underliggande sådan sjukdom är associerat med en ökad risk för komplikationer efter virusinfektioner i luftvägarna. Det kan även leda till en ökad sjuklighet och dödlighet.

"Globalt observeras dessa fenomen med säsongsinfluensan och nu med den pågående coronapandemin. Personer med hjärt- och kärlsjukdom representerar en viktig målgrupp för vacciner mot andningsvirus. I studien går vi igenom den litteratur som finns om vilket potentiellt hjärtskydd som influensavaccin har" säger Ole Fröbert.

Enligt honom bör alla vaccinera sig mot influensa inför kommande säsong.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.