• idag
  31 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Beslut i fullmäktige : KS tar kontroll över gymnasiebudget

Politik
PUBLICERAD:
Ordförande Anna Ragèn (M) hade en hektisk kväll när hon skulle dirigera i en långdragen debatt.
Foto: Roger Gleisner
Kommunstyrelsen tar över makten för gymnasienämndens budget men ett avslutande av samarbete med Degerfors får vänta. Det stod klart efter tisdagskvällens fullmäktigesammanträde i Karlskoga.

Kvällen präglades av en specifik fråga, gånger två. Gymnasienämndens budget och samarbetet med Degerfors sträckte sig över två ärenden och skapade både förvirring och lång debatt.

Kommunstyrelsen hade lagt som förslag att låta fullmäktige besluta om att ge dem makten att ta kontroll över gymnasienämndens budgetunderskott. I samband med detta hade de även föreslagit att avsluta samarbetsavtalet med Degerfors kommun, per juni månad 2022. Två separata yrkanden, över två olika ärenden, runt ett och samma ämne. Förvirringens närvaro när ämnet skulle diskuteras kom inte direkt som en överraskning.

Kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), inledde med att hylla socialnämnden för den insats som gjort för att få kontroll på sitt budgetunderskott, innan han i nästa andetag lyfte fram gymnasienämnden, om än inte utpekad med namn, som deras motsats.

Dubbla yrkanden

Ring hade under kommunstyrelsens senaste sammanträde skickat med två tilläggsyrkanden om att låta kommunstyrelsen ta fram åtgärder för att minska underskottet i gymnasienämndens budget. Dessa hade Matz Ericson (S) yrkat på att skicka på återremiss.

– Jag börjar bli rätt trött på att det ständigt ska komma återremissyrkande från din sida. Jag tror till och med att Degerfors kan vara mer intresserad av att lösa det här en gång för alla då ekonomin ser väldigt mörk ut i deras kommun, sade Ring, varvid Ericson kontrade:

– Den remiss vi har gjort anser jag vara väldigt välmotiverad och om det är någon som är intresserad så kan ni ju läsa på vad det är vi valt att vilja remittera.

Diskussionen gick sedan varm med diverse sedvanliga pikar och påhopp från olika håll innan det kallades till en ajournering. Den fem minuter långa pausen visade sig dock enbart vara halvlek.

När "matchen" återupptogs var det Martin Hårsmar (M) som valde att gå en rond med Ericzon.

– Jag vill påpeka att Socialdemokraterna i sin budget satsade mindre pengar till gymnasienämnden än vad Alliansen gjorde, och sen ifrågasätter vad pengarna skall komma ifrån? Matz Ericson ville dessutom satsa ytterligare nio miljoner kronor på busskort till alla elever. Är det ett vettigt sätt att få ordning på en budget som inte är i balans? Nu behöver någon annan som har ett bredare perspektiv på frågan ta över och lösa det här en gång för alla, sade Hårsmar.

Ericson ifrågasatte summan om nio miljoner för busskorten varvid Hårsmar tydligt pikade tillbaka med att överdemonstrativt räkna fram hur summan tillkommit.

Favorit i repris

När det väl kom till visade det sig att större delen av de som tog ordet i frågan yrkade på bifall till Rings yrkande. Detta bekräftades också efter votering.

Nästa ärende, igen med gymnasienämnden i fokus, handlade om kostnadsfördelningen mellan de båda kommunerna och även här hade Ring två tilläggsyrkanden. Denna gång handlade det om att samarbetsavtalet skulle brytas, i juni månad 2022. Även Ericson hade en favorit i repris med yrkanden om att skjuta på beslutet och denna gång gick Ericzon segrande ut striden då ärendet återremiterades.

Bland övriga beslut så godkändes "Folkhälsopolitiskt program för god, jämlik och jämställd hälsa i Karlskoga kommun 2020-2024". Likaså även "Program för barnets rättigheter i Karlskoga kommun 2020-2024.

Som avslutning bifölls ett Karlskogaförslag om utomhusklättring vid Boforsudden.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.