• idag
  31 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Behövs helhetssyn

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Debatten om äldreomsorgen går vidare.
Foto: Mimmi Törnberg
Replik till Tony Ring:

I tidningen den 16 september finns ett reportage om när Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande, på begäran besökte Nickkällan. Det var oron för hur den sociala samvaron på Nickkällan skulle komma att påverkas av planerna på att stänga restaurangen som gjorde att några boende, genom Ulla-Britt Blom, bad kommunstyrelsens ordförande att komma.

"Vi frågade om matsalen fick vara kvar med möbler och så som det står idag så vi kan gå ner dit och äta tillsammans ändå. Och det var ingenting annat än att det skulle det kunna få vara, berättade Ulla-Britt." Kan bara tolkas som att matsalen får vara kvar.

Tony Ring framhöll bland annat att i fullmäktigemål nr 5 står det att vi på olika sätt ska göra saker som syftar till att man ska får en bättre kvalitet, mer sociala samvaro och framförallt bryta ensamheten som är ett jätteproblem i hela samhället.

I Tony Rings insändare i tidningen den 17 september berättade han sin version av besöket på Nickkällan och om planerna efter det att restaurangen utifrån ett enigt beslut i kommunfullmäktige avvecklas efter nyår. Tony Ring framhöll: "Min absoluta övertygelse är att mycket av det som efterfrågas i samband med restaurangfrågan egentligen handlar om hur vi på bästa sätt möjliggör fler och olika sociala aktiviteter för alla äldre, något som ligger oss varmt om hjärtat." Detta mycket kategoriska uttalande ska ses mot bakgrunden av att han i sin beskrivning helt glömde bort frågan han fick om fortsatta möjligheter att äta i matsalen. Tonys tro på att aktiviteter är orubblig. Men glöm då inte att den kanske allra viktigaste aktiviteten är att regelbundet äta maten tillsammans. Att varje dag kunna få ett lagat mål mat serverat på en tallrik, det som ger struktur åt dagen och näringsintaget. Det ger glädje och gemenskap. Det är det bästa sättet att bryta ensamheten. Och det är ett sätt att minska den hos äldre vanliga undernäringen med sjukdom och olycksfall som följd.

I tidningen den 22 maj finns en insändare undertecknad av Tony Ring, Inga-Lill Andersson och Margareta Karlsson. Man skriver här: "Vi har full förståelse för att en stängning av restaurangen på Nickkällan får stor betydelse för ett antal personer men för dessa måste vi hitta andra lösningar..." Detta är något som borde ha ingått i beslutet från början. När får vi se dessa lösningar? Vi har föreslagit att under en övergångstid ordna ett mottagningskök, utan resultat.

År 2012 tog man bort behovsprövningen till servicehusen. Följden blev att på Nickkällan flyttade det in friskare pensionärer som lagade sin mat själva med följd att gästerna i matsalen successivt minskade. För detta hade man ingen planering. Då har man ett ansvar för de som nu drabbas, känner sig lurade och tappat tilltron till de ansvariga politikerna. Dessa måste då göra sitt yttersta för att åtminstone finna nödlösningar. Vi föreslår därför nedan.

Bilda en grupp av personer som nu äter på restaurangen varje dag, som alltså har ett stort behov, och som kan tänka sig att successivt kunna flytta till våra tidigare servicehus med restauranger. Ordna så att de under en övergångstid får komma till matsalen med sina matlådor, få hjälp av personal att lägg maten på en tallrik och värma den i en mikrovågsugn. Detta innebär en viss kostnad. Det ska dock jämföras med alternativet att flera av de berörda skulle behöva hemtjänstens assistans i vart och ett av deras lägenheter, något som också kostar. Det är mellanskillnaden som är den intressanta. Och, det stora mervärde som det innebär att kunna äta tillsammans, i stället för att var och en äter ensam i sin lägenhet.

Avskaffandet av servicehusboendet i Karlskoga innebär en nedskärning. Samtidigt verkar det i landet finnas en enighet om att ökade satsningar måste göras inom äldreomsorgen.

En särskilt utsatt grupp är de med omfattande hjälp av hemtjänsten och som är isolerade i sina bostäder. För dessa är behovet av ett mellanboende mycket stort men i Karlskoga har vi inget att erbjuda. Det behövs en helhetssyn på äldreomsorgen och det tänker vi återkomma till.

Karlskoga 2020-10-08

Karl Axel Hedwall, ordf. PRO

Karl-Erik Karlsson, ordf SKPF

Siv Kanon, ordf. SPF

Irmeli Parkkinen,ordf. SFPS

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.