• idag
  31 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Finns det en plan B?

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det regnar och så regnar det ännu mer. Höstrusk i Degerfors.

Medan jag gnäller om vädret här hemma råkar jag se hemska brandbilder från de ofattbart stora skogsbränderna i Kalifornien i USA. Extrem hetta. Långvarig torka. Ändå har inte den riktiga torrperioden börjat ännu.

Plötsligt fylls jag av tacksamhet över vår regniga höst.

Minns sommaren 2018. Skogsbränderna i Sverige. De polska brandmännen som kom körande upp genom Sverige och hjälpte oss. Folk stod och vinkade efter vägarna.

Vilken tacksamhet och glädje. Hur ofta känner man glädje av att vi är med i EU? Det gjorde jag då iallafall. Och häromdagen kände jag den där stora känslan av tacksamhet och gemenskap igen. EU lyckades besluta om kraftiga utsläppsminskningar de kommande tio åren, 60 procent. Är det verkligen sant? Kanske finns det hopp ändå om att utvecklingen vänder och går åt rätt håll så att världen undviker den klimatkollaps som många pratat om. Beslutet gör att det finns en chans att klara Parisavtalet, sägs det. Något som Europa varit långt ifrån hittills.

Vårt svenska regnande har väl varit ganska normalt. Men på andra håll har det varit enorma översvämningar. Eller torka. Än så länge är Sverige inte så klimatdrabbat. Är det därför svenskar är mindre klimatengagerade än många andra? I övriga Europa röstade fler i EU-valet på partier med klimatet som fråga och det är väl därför man kan ta beslut nu om utsläppsminskningar.

Journalisten Jonathan Jeppsson (nyhetschef på Aftonbladet) ägnade tid åt klimatfrågan 2018 och skrev boken Åtta steg mot avgrunden. Den är lika hemsk som titeln låter. Det handlar inte om lite regn och storm. Det är enormt mycket värre. Ganska snart kan haven sluta producera syre. Om insekterna dör kan vi inte odla mat. Klimatkrisen hotar oss på allvar. Men klarar vi att tänka långsiktigt? Nej, vi verkar mest oroa oss för bostadspriser och tillväxt och pensionssparande och sånt. Men om vi inte har någon fungerande jord snart så har vi ju inte så stor glädje av vår goda ekonomi.

Jag tänker (med ironi): Har Gud felkonstruerat människan? Kan våra hjärnor bara tänka kortsiktigt?

Jag känner ju själv att jag mest bryr mig om vad som känns bra för stunden. Kickar styr.

Men jag tror inte att vi är felkonstruerade. Vi är nog skapade att vara fria. Vi har fått förtroendet att ta egna beslut. Kan man föreställa sig någon slags högre makt som står och kollar på oss?

Som applåderar ungdomarna som engagerar sig och tänker långsiktigt.

Som hurrar över EU-s beslut.

Och som noterar att även Kina nu pratar om klimat.

Men vad gör den högre makten om det inte räcker?

Kan högre makter tillåta mänskligheten att förstöra jorden?

Då vore det väl inte högre makter. ”Chefen” har nog en nödbroms, en plan B. Jag hoppas och tror på det under tiden som jag engagerar mig i klimatkampen. På något sätt ska allt gå bra. Fast tufft blir det nog, det ska gudarna veta.

Elisabet Olsson, Degerfors Klimatnätverk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.