• idag
  31 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Plocka inte blommor innan de blommar

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill ha jämlikhet för flickor, bland annat genom hårdare arbete mot barnäktenskap.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Världen är inte jämställd. Överallt ser vi hur flickor diskrimineras dubbelt, både på grund av sitt kön och sin ålder.

De fråntas eller begränsas i rätten att bestämma över sina liv, över sina kroppar och sin framtid. T.ex. Abortfrågan diskuterades i presidentdebatten i USA nyligen där Trumpgänget vill förbjuda detta.

Världens flickor diskrimineras från dagen de föds, ibland redan i magen. De får ofta mindre mat, omsorg och vård och riskerar till och med att överges – bara på grund av sitt kön. I vissa kulturer ses de som en förhandlingsvara, en tillgång som läggs in som bonus, tingas kanske vid födseln och gifts bort i unga år.

Ungefär en av fem flickor i världen är gifta. Gifta flickor isoleras, tvingas sluta skolan och utsätts regelbundet för sexuellt våld. De blir gravida när de fortfarande är barn, vilket är förenat med livsfara. I praktiken rör det sig om slaveri under äktenskapets mantel.

Småflickor könsstympas för att försäkra ”varans värde”. 38000 könsstympade flickor finns i Sverige enligt socialstyrelsen 2015.

Under sin livstid kommer minst en av tre flickor att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld.

Oftast är förövaren en pojkvän, make eller annan familjemedlem. För många tjejer utgör trakasserier och övergrepp vardag. Samtidigt förminskas och ursäktas våldet och skulden läggs ofta på flickan själv istället för på förövaren.

Nästan hälften av kvinnliga mordoffer i världen dödas av en partner eller familjemedlem. För män/pojkar endast 6% I 37 länder slipper våldtäktsmannen straff om de är gifta eller gifter sig med offret.

I Sverige idag går 95 av 100 våldtäktsmän/pojkar fria Sverige är alltså inget undantag, problematiken finns i varje kommun - också i vår. Men glädjande nog fattades ingen flicka vid skolstarten. Könsstympade finns tyvärr men är ett mörkertal.

Samhällets normer, med olika syn på flickor och pojkar, påverkar hur barn ser på sig själva och sitt värde under hela uppväxten. Arbetet för jämställdhet måste därför börja tidigt. Alla barn ska slippa begränsas av snäva förväntningar utifrån kön.

Vi Moderatkvinnor kräver att Agenda mål 5 och Barnkonventionslagen tas på allvar. Vi vill se lagändringar som motverkar skadliga sedvänjor, såsom barnäktenskap, tidiga äktenskap, tvångsäktenskap samt kvinnlig könsstympning. Och vi vill se fler våldtäkter utredas och lagföras.

Anna Danielsson

Länsordförande Moderatkvinnorna Örebro Län

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.