• idag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Reinlis personliga: Din motivationsprofil äger ditt öde

Motion och hälsa
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Rickard Reinli

Att se till att man har en bra inställning till sin träning är a och o för att få bra resultat. Det du känner på insidan påverkar det som händer på utsidan, och din hjärna både påverkar och styr din kropp. Det mentala spelet fäller fler motståndare än det rent fysiska och många gånger handlar det om att spela schack med sig själv som motståndare.

Allt är dock inte svart eller vitt.

Det vanligaste misstaget många gör när de ska börja träna, eller vill ta sin träning till en ny nivå, är att de inte utgår från sig själva när de tar sig an sitt "uppdrag". Nyckeln här stavas motivation, och ju bättre koll du har på dig själv, vem du är och hur du fungerar, desto större chans har du att lyckas. Den du är avgör vad som motiverar dig, och, ännu viktigare, vilken typ av motivation du drivs av.

Även om vi människor är lika på många punkter så måste du här se till dig som unik individ.

Som personlig tränare ingår det att identifiera hur en klient vill bli motiverad under ett pass. Vissa vill bli drillade likt en militär, och responderar bäst på att, på ren svenska, "få en hårtork i käften", medan andra behöver ha en coaching och ett ledarskap som bygger på mer mjuka värden och motiverande ord utan ett förhöjt tonfall.

Precis som det är mitt ansvar att läsa av min klient, så är det ditt ansvar att läsa av din egen karaktärsprofil.

Vissa människor drivs av att uppnå en positiv konsekvens; de ser sin målbild som något som innefattar att lyckas uppnå något. Andra drivs av att undvika en negativ konsekvens; målbilden innefattar att göra något för att slippa hamna i en specifik situation, eller specifikt läge.

Låter det luddigt?

Okej, vi tar två exempel. Ditt mål är att få bättre hållning – både för att känna dig starkare i kroppen, och för att bli av med smärta du känner i ländryggen när du vaknar på morgonen.

Alternativ 1: "Jag vill få bättre hållning för att känna mig starkare i kroppen".

Alternativ 2: "Jag vill få bättre hållning för att slippa känna smärta när jag vaknar på morgonen".

I första alternativet vill du uppnå en positiv konsekvens. I andra alternativet vill du undvika en negativ konsekvens. Vilket av alternativen förlikar du dig mest med?

Svaret på den frågan är essentiell för den visar vilken typ av motivationsfaktor – positiv eller negativ – du drivs av, och det är den du ska identifiera och implementera i din egen träning.

Det är viktigt att låta sig inspireras av andra, och att se till vad de gör för att för att skapa den inspiration du känner, men du får inte låta dig själv definieras av det, eller dem. Du är du och resan är din egen, och du måste själv ta kontroll över den.

Som jag sade, ju bättre koll du har på dig själv desto större chans har du att lyckas. Det kommer att komma perioder då det känns tungt, då kroppen inte svarar på samma sätt och resultaten uteblir, och det är då du avgör vem du är. När motivationen tryter är det upp till dig att väcka liv i den och då gäller det att du vet vem du är och vilken väg du skall gå.

Och kom ihåg: följ inte i andras fotspår; gå din egen väg och låt andra följa i dina.

Tills nästa gång, vänner.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.