• idag
  20 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.5 mm
 • onsdag
  21 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vad väger tyngst?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent menar att samarbetet i gymnasiefrågan är avgörande.
Foto: Andreas Svahn
Jag vänder mig till er kommunpolitiker inom Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som vill lägga ned Möckelngymnasiet i Degerfors.

Jag har inte helt lyckats förstå vad ni hoppas vinna med denna sorgliga skolpolitik. Möckelngymnasiet i Degerfors är en välskött liten enhet, där måluppfyllelsen är god och där elever och personal trivs. Skolan har precis renoverats för fyra miljoner kronor och drivs i lokaler med låg hyra.

Har jag förstått det rätt i att ni har en gemensam vision om ett gott samarbete mellan Karlskoga och Degerfors kommuner i alla former, undantaget just skolan? Isåfall är ni inne på helt fel spår. Det är absolut nödvändigt för er att ha ett gott samarbete även i skolfrågan eftersom er hantering av skolan har konsekvenser för så många andra områden av samhällslivet och näringslivet i regionen. Jag har för egen del inga problem att se de skador och förluster en nedläggning av skolan skulle innebära för Karlskoga-Degerfors.

De ungdomar i Degerfors och Karlskoga som inte vill pendla till grannkommuner såsom Kristinehamn, Örebro och Hallsberg och som inte får plats i lokalerna på Möckelngymnasiets enhet i Karlskoga – hur ni någon plan för dem? De försvinner ju inte från regionen bara för att ni väljer att inte tänka på dem. Hur ska ni försäkra er om att de inte kommer driva runt på gator och torg i brist på meningsfull sysselsättning? Hur ska ni hantera den grogrund för utanförskap, gängbildning och kriminalitet som kommer gödas genom nedstängningen av skolan?

Nedläggningen av skolan kommer givetvis slå särskilt hårt mot Degerfors, rent ekonomiskt. Har ni någon prognos över hur många miljoner kronor skattebetalarna i Degerfors kommun kommer behöva betala årligen till andra kommuner, såsom Hallsbergs kommun, i form av elevpengar för degerforsungdomar som kommer söka sig till Alléskolan? Inser ni att en dålig ekonomi i Degerfors kommun även kommer skada regionen i sin helhet? Det kommer försvåra alla försök till övrig samverkan mellan kommunerna, exempelvis förmågan att rädda BB på Karlskoga lasarett. Ser ni hur skolfrågan plötsligt växer och sträcker sig bortom längden på era näsor?

Avslutningsvis vill jag uppmuntra er kommunpolitiker att göra en liten tankelek: lägg förlusterna och skadorna som en nedläggning av Möckelngymnasiet i Degerfors skulle medföra på den ena sidan av en symbolisk silvervåg (i min egen bok väger de åtminstone några ton). På den andra sidan av silvervågen lägger ni alla de vinster ni ser med nedläggningen. Det är för mig ett mysterium vilka dessa vinster är, om man bortser från vad som redan nämnts i debatten: slippa skjuta till futtiga 8 miljoner om året till gymnasienämnden för Karlskoga-Degerfors och därmed (eventuellt?) få råd att bygga en eventarena för enorma 200 miljoner kronor med en rörlig årsränta på 4 miljoner samt bygga en ”Walk of fame”-gata i Karlskoga. Vilken sida av vågen väger tyngst – kunskap eller event? Gör gärna tankeleken med utgångspunkt från de löften ni gick till val på.

Med vänlig hälsning

Rickard Nordkvist, karlskogabo och lärare på Möckelngymnasiet i Degerfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.