• idag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett speciellt år för många företagare

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:

Varje år vid den här tiden ägnar jag rätt mycket tid åt snabbväxande företag. Som journalist för Dagens industri brukar jag bli involverad i deras Gasellpris, utmärkelser som delas ut till de snabbast växande företagen i varje län i Sverige.

I år blir allt lite annorlunda. Inga fysiska prisgalor med mingel, föreläsningar, storslagna prisutdelningar och efterfest. Det blir digitalt, såklart. Men vinnarreportagen har jag fått göra på plats ute hos företagen, och det är verkligen lika roligt varje år.

Många företagsresor skulle kanske ännu hellre beskrivas i bokform, ibland känns det lite kort med de 4500 tecken jag brukar ha till mitt förfogande. För ofta är det riktigt kul att höra hur allting startade, inte sällan av en slump. Jag hör flera berättelser om hur det aldrig riktigt var meningen att växa, hur det bara blev så.

Och jag gillar det där, när framgångarna kommer till dem som inte riktigt förstår vad som hände. De som inte gjorde de snyggaste affärsplanerna från början, som aldrig hade något kapital från någon lyckad aktieaffär att stoppa in. De som bara jobbade på, och som till slut visar sig ha gjort det så bra att deras företag har växt snabbast och mest av alla i hela länet.

Genom åren har jag varit ute hos byggföretag, restauranger, eventbolag och handlare. IT-bolag, murare, elfirmor och reklambyråer. Den gemensamma nämnaren egentligen en enda: ett entreprenörskap och ett driv som är starkare än önskan om helt normala arbetstider, en trygg ekonomi och skyddsnät som en arbetsgivare kan ge.

Vid det här laget har jag intervjuat ett antal hundra entreprenörer genom åren, en del av dem länsvinnare, andra inte, men ändå med framåtanda och en vilja att jobba lite till, skapa lite mer och få kunderna lite nöjdare.

I år är det ett speciellt år för många företagare, mig själv inkluderat. Många verksamheter kommer inte att överleva, andra får ställa om helt, ytterligare andra får skala ner. Låta visionerna vänta.

Det kan vara rätt sorgligt. Väldigt sorgligt till och med. För ett eget företag blir ofta så mycket mer än bara ett jobb. Kunderna blir mer än bara kunder. Att se det slås i spillror är tufft. Och just därför tror jag ännu mer att dessa inspirerande exempel behövs. Jag har träffat många företagare som har tagit sig genom kriser tidigare. Det kan ha varit konjunkturkrascher, lokaler som brunnit upp, sjukdomar och andra privata kriser som har ätit upp så mycket kraft att det känts omöjligt att gå vidare.

Men på något sätt går det ofta tillslut ändå, kanske inte så som man tänkte från början. Men på något sätt. I någon form.

Jag gläds med Gasellvinnarna jag träffar, och säger åt dem att de ska vara riktigt stolta över sina pris. För det är en fin sak att lyckas. Framgång är bra. Blomstrande företag är en ren förutsättning för att landet ska fortsätta tuffa och gå. Och därför behövs de som orkar resa sig. Som orkar gå upp, ännu en dag. Orkar skifta spår, även när det inte är frivilligt.

På tisdag är jag med och firar vinnarna i Värmland, Örebro, Gävleborg, Västmanlands och Dalarnas län på den digitala prisgalan. ”Mina” vinnare ska avslöjas och jag ser fram emot eventet. Det blir inte som vanligt men det blir som det blir.

Och det är inte så illa, ändå.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.