• idag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Makten och ärligheten?

Familj
PUBLICERAD:
En båt stävar över Medelhavet.

Med på båten finns en fånge som ska till Italien och ställas inför rätta för ett brott han begått.

Utanför Kreta blåser det upp till svår storm. Fartyget fångas av den och kan inte hålla upp mot vinden. Under tre dygn ser man varken sol eller stjärnor. Paniken stiger. Till sist börjar man kasta lasten över bord och människorna förlorar gradvis hoppet om räddning. Då reser sig fången. Han säger att alla kommer att klara sig men att båten ska klyvas mitt itu. Fartyget driver närmare land och man upptäcker en bukt med en sandstrand. Båten går på grund och bryts sönder av bränningarna men passagerarna överlever mirakulöst. De har strandat på Malta.

Fången på båten hette Paulus. Han hade varit fängslad i Caesarea under flera år och utsatts för mordförsök och komplotter. Det brott han var anklagad för, var att tro att Jesus var Guds son. Från att som nitisk präst och romersk medborgare, ha förföljt och mördat kristna, hade han mött den uppståndne Kristus på ett alldeles speciellt sätt och han berättade oförskräckt om det. Mer om detta hittar du i Apostlagärningarna i bibeln. En riktigt spännande bok.

Allting går igen, inget är nytt under solen. Hur många flyktingar har i vår samtid gjort den här resan? En del har klarat sig, andra har drunknat. De flesta har flytt förtryck och förföljelse i någon form.

Förföljelser mot troende har inte heller upphört. I flera länder har förtrycket ökat och både i Indien och Kina pågår en hätsk jakt, främst på kristna och muslimer. Den kinesiska regimens tjänstemän kommer hem till fattiga troende och kräver att de ska avsäga sig sin tro, riva ner religiösa bilder och sätta upp bilder på Mao och Xi Jinping. Om inte, dras deras bidrag in. En funktionshindrad kristen sägs ha blivit av med sin försörjning för att ha bevistat en gudstjänst.

Ola Wong, kinakännare och journalist där, bekräftade dessa ökade maktanspråk från den kinesiska regimen, i sitt sommarprogram i år. Kina har på kort tid blivit en ekonomisk världsmakt och omvärlden gör nog klokt i att hålla ögonen öppna och tanken klar.

Någon skribent har sagt: ”Jag må ogilla dina åsikter men jag skulle ge mitt liv för din rätt att framföra dem.” Så låt fortsätta kampen för både yttrandefrihet och religionsfrihet i världen!

Anki Ljungh

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.