• idag
  17 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Länsstyrelsen sänker publiktak till åtta personer

Samhälle | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Åtgärderna genomförs för att minska spridningen av viruset SARS-CoV-2 som orsakar sjukdomen covid-19.
Foto: TT
För att bromsa smittspridningen gäller lokala allmänna råd i Örebro län. Från och med den 24 november gäller också ett publiktak på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det har länsstyrelsen i Örebro län beslutat

Antalet personer som diagnostiserats med covid-19 i Örebro län har ökat kraftigt den senaste tiden och belastningen ökar på hälso- och sjukvården. Fler patienter med covid-19 är inskrivna inom slutenvården och antalet smittade personer ökar inom särskilda boendeformer för äldre, SÄBO.

Länsstyrelsen i Örebro län har fattat beslut om ett publiktak på åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Örebro län. Begravningar är undantagna och 20 personer tillåts vid begravningar. Beslutet gäller från och med den 24 november.

Lokala allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har i samråd med smittskyddsläkaren i Örebro län, beslutat om lokala allmänna råd för att ytterligare bromsa de lokala utbrotten. De lokala råden innebär att man ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan dock göras.

Man ska även avstå från att delta i exempelvis möten, konserter och idrottsträningar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Om möjligt ska man undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök, omfattas inte av rådet.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.