• idag
  17 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Flyttar fram budget och extra utdelning

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kommunfullmäktige i Degerfors beslutade att flytta fram extrautdelningen från de kommunala bolagen, som man beslutade om i juni.
Foto: Erik Ekelund
Något mer överens än om skattesatsen var fullmäktige ifråga om att vänta med budgetbeslut till nästa månad och att använda sig av tidigare beslutad utdelning från Degerforsbolagen, även om Centerpartiet yrkade på återremiss.

Vi har tidigare berättat att årets resultat i Degerfors kommun är något bättre än man trott då det tillkommit i runda slängar 18 miljoner kronor, bland annat i statlig kompensation för merkostnader med anledning av corona som inte fanns med i budgeten.

Detta i sin tur påverkar inte nämndernas resultat, men majoriteten av de styrande ser ändå ingen anledning till att ta ut någon extrautdelning från de kommunala bolagen nu. Förändringen i det politiska styret har kommit fram till att istället vänta och dra nytta av utdelningen till nästa år.

M för V-förslag

Man menar att det är bättre att vänta så man får ett positivt resultat i nästa års budget, för annars kan man heller inte börja återställa tidigare års underskott från 2019.

Frågan behandlades i senaste fullmäktigemötet.

– Eftersom koalitionen nu upplösts så ingår det här i vårt budgetförslag, så därför yrkar vi på bifall, sa Carina Sätterman (S).

– Vi är glada att Socialdemokraterna och Liberalerna nu ställt sig bakom Vänsterpartiets förslag att förflytta de här miljonerna till nästa år. För att lägga de här miljonerna det här året skulle bara vara att kasta pengarna i sjön, sa Anna Nordqvist (M).

Oense

– Vi är inte eniga. Jag yrkar på återremiss för när vi gjorde den här budgeten ihop med S och L så hade vi den här möjligheten att kunna minska minusposten genom att få en utdelning av Degerforsbolagen. Därför tycker vi att vi behöver se över vad som händer om vi inte får den här utdelningen, därför yrkar vi återremiss, sa Birgitta Höijer (C).

– Den här flyttningen av medel är en förutsättning för att vi ska kunna få ihop en någorlunda budget för 2021 eftersom kommunen står inför så svåra ekonomiska förhållanden vi gör, sa Kim Bäckström (V) och yrkade bifall till förslaget.

Skeptiska först

Lars-Gunnar Hedenquist (L) gav cred till Vänsterpartiets Gertowe Thörnros som lanserade förslaget, som Liberalerna från början tyckte var att lyfta pengarna från en byxficka till en annan men som de finner vettigt efter att ha analyserat det och läst konsekvenserna. L yrkade därmed på bifall till förslaget.

Det hela slutade med att förslaget bifölls. Det innebär att den extra utdelningen om 15 miljoner kronor från Degerforsbolagen AB till Degerfors kommun, som fullmäktige beslutade om i juni, inte ska genomföras i år utan flyttas fram till 2021.

Centerpartiet reserverade sig mot beslutet.

Fullmäktige beslutade också om reviderad tidsplan för budgetprocessen, så att fullmäktige i december beslutar om driftsbudget för 2021 och plan för 2022–2023 samt reviderad investeringsbudget för 2021 och plan för följande två år.

Läs även:

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.