• idag
  17 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inte tryggt att bli gammal

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent är orolig över att restaurangen på Nickkällan stänger.
Foto: Mimmi Törnberg
Min mormor bor på Nickkällan. Hon har trivts som fisken i vattnet. Gemenskapen i att äta lunch tillsammans med sina kompisar har fått min mormor att leva upp.

Jag har själv ätit lunch med min mormor på Nickkällan många gånger och sett hur de äldre stortrivs med att få äta ihop. Dom umgås, skvallrar, skrattar, snackar om tv-program osv.

Social gemenskap och stöd, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfullhet i vardagen är faktorer som främjar livskvaliteten bland äldre och förebygger fysisk och psykisk ohälsa. Fakta från Folkhälsomyndigheten.

Enligt Moderaternakarlskoga.se ska äldre i Karlskoga ha möjlighet att leva livet hela livet.

En av alliansens värderingar för 2021-2023:

”Ett gott åldrande Våra äldre blir allt friskare, lever längre och är mer medvetna. Det innebär ökade krav på hur vi tar hand om våra äldre framöver. Att åldras ska inte innebära att göra avkall på sitt sätt att leva. De äldre måste därför själva få vara med och bestämma hur de vill leva. Det innebär att kommunen ska erbjudas olika boendeformer i attraktiva områden, och valmöjligheter inom vård och omsorg. Vi erbjuder omsorg som stimulerar till aktiviteter, bryter ensamheten och bidrar till att äldre kan behålla sin livsglädje. Karlskogas äldreboenden ska kännetecknas av gemenskap och erbjuda en meningsfull vardag. Karlskoga ska vara en kommun där det är tryggt att bli gammal.”

Nickkällans restaurang är en otroligt stor social knutpunkt för de boende på Nickkällan. Social gemenskap ökar livskvaliteten och minskar psykisk ohälsa. 27 november stänger Moderaterna restaurangen på Nickkällan, de tar bort en stor del av de äldres sociala gemenskap. De sänker de äldres livskvalitet. Hur går det ihop med ”äldre i Karlskoga ska ha möjlighet att leva livet hela livet”? Det strider dessutom helt mot alliansens värderingar för 2021-2023. Det känns absolut inte tryggt att bli gammal i Karlskoga.

Emma

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.