• fredag
  22 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ledsen, besviken och arg

Insändare
PUBLICERAD:

STOCKHOLM 20090202 Undersköterska är ledsen över de planerade förändringarna inom äldreomsorgen i Degerfors.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Alltså kan man bli annat än ledsen, besviken, arg eller förbannad på grund av det som kommer ske inom äldreomsorgen i Degerfors egentligen?

Jag kan bara tala om som jobbar som undersköterska med människor som har en demenssjukdom hur jag känner och tror att det kommer bli när de ska skära ner på personal och splittra våra personalgrupper, det kommer bli tungt att gå till sitt arbete och försöka ge 100% av sig själv, kan ju säga att redan nu när vi är full styrka så är det vissa dagar väldigt stressigt och väldigt mycket att göra.

Jag lovar att man önskar att man kunde dela sig och vara på flera ställen samtidigt, men som vi alla vet så går ju inte det.

Vi fick till oss under hösten, vi som jobbar inom äldreomsorgen att vi skulle få göra riskbedömningar så att de som bestämmer skulle få en insikt i hur svårt det kommer att bli att hinna med våra arbetsuppgifter och våra vårdtagares behov, men det verkar inte som de tycker att vi har tillräckligt att göra så då ska det minskas på personalstyrkan, eller hur man ska tolka det här med deras beslut. Självklart förstår vi att det har med ekonomin att göra.

Ni som är anhöriga ska veta att vi kanske inte kommer hinna sitta med eran ledsna mamma eller oroliga pappa pga att någon behöver hjälp av två personal och då måste vi prioritera om så någon kanske tyvärr måste få vänta på att få sitt inkontinensskydd bytt då någon annan tex har större behov av hjälp.

Vi har dementa människor som absolut inte kan vara ensamma och när personalen blir upptagen hos en annan vårdtagare kan det hända mycket utanför dörren, då är det faktiskt väldigt bra om det finns en personal till som kan hålla koll på de som är där utanför dörren, jag lovar det kan hända mycket på 10 minuter.

Dessutom ser man på nyheterna att äldreomsorgen i vårat land är under all kritik, i synnerhet i följderna av denna pågående pandemi, och vi gör så gott vi kan och lite till, det här med att häva besöksförbudet har inte bara varit positivt, det kan vi nog alla komma överens om då det har kommit in covid på flera vårdboenden i landet, och så har de mage att skylla det på oss i personalen!

Vi har på oss skyddsutrustning med allt vad det innebär, vi tvättar sönder våra händer och spritar oss hela tiden, men det gör nästan ingen anhörig, inte har jag sett det iallafall, de tvättar knappt händerna, de tar lite handsprit på sin höjd, och inte sitter de med 1,5-2 meters avstånd på vårdtagarnas rum.

Vi i personalen kan tyvärr inte stå 2 meter från våra vårdtagare, men vi har på oss visir, förkläde osv, osv.

Alltså en sak kan jag garantera att tyvärr kommer våran goda omvårdnadskvalité som jag vet att vi inom äldreomsorgen i Degerfors utför tyvärr kommer bli försämrad, både personal och vårdtagare och anhöriga kommer att bli drabbade.

Detta kommer med all säkerhet leda till sjukskrivningar bland personalen och det kommer att inträffa incidenter som troligtvis kunnat förebyggas om vi inte vore en man kort, det händer saker nu med, men allt går inte att förutspå tyvärr.

Som sagt man känner sig ledsen, upprörd och besviken.

En av oss alla duktiga undersköterskor i Degerfors.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.