• idag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Våga tro på en ny och bättre tid

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:

Så blev det då äntligen 2021. Jag har aldrig längtat så mycket efter ett nytt år som nu, och det var jag ju inte direkt ensam om. Trots att det egentligen bara handlar om att ett dygn blir till ett annat – det blir ju inte precis en massa förändringar över en natt – så kändes det symboliskt viktigt att få lämna 2020 och gå in i något nytt.

På sätt och vis känns det som att 2020 har varit oändligt långt. Det känns som en evighet sedan det var januari-februari senast och jag jobbade för fullt med min resebyrå, planerade för tre-fyra egna resor under våren och sommaren med familj och vänner, var på hotellweekends och fester.

Sen kom mars, och livet så som vi kände det förändrades totalt. Tänk om någon hade sagt det för ett år sen, att vi skulle sluta resa, sluta ordna födelsedagskalas, sluta kramas, sluta träffas, sluta vara på jobbet, sluta äta på restaurang, ja sluta med det mesta.

Det hade såklart inte gått att ta in.

Men så står vi här, somliga mer drabbade och märkta än andra, men alla påverkade. Vi vet att vi har varit med om något som för alltid kommer stå i historieböckerna. Pandemin som tog alla dessa liv. Som konkursade företag. Som begränsade oss. Tog ifrån oss så mycket av det där som tidigare varit självklart.

Från och med i mars slutade jag att planera framåt. Jag bara jobbade för att lösa stundens och dagens problem. Avboka, återbetala, kommunicera, försöka ta in vad som faktiskt hände. Jag som alltid haft massa planer och saker på gång gick in i en dag-för-dag-bubbla som i det närmaste bestod hela året. Dels var det ofta för ovisst för att kunna planera framåt, dels försvann inspirationen mer och mer för varje stund.

För mig var det nog bland det jobbigaste, att känna att kreativiteten och framåtblickandet liksom bara slocknade. Det som hade identifierat så mycket av det som var jag och det jag gjorde var borta.

Därför var det en stor lättnad att känna att jag fick tillbaka nån slags kraft till att göra en nystart i företaget. För det hade ju faktiskt gått, bolaget fanns ju kvar, men det var upp till mig att bestämma vilken riktning jag nu skulle ta. Det var som att jag fick kraft att tända upp ljuset litegrann på nytt, jag ska inte säga att det har sprakat hejdlöst sen dess utan snarare mest brunnit rätt svagt. Men ändå brunnit.

Och det blev en butik, och det blev en julhandel. Med handsprit och avstånd, men det blev i alla fall.

Nytt år, utan stor fest såklart, men med en lättnadens suck när nedräkningen var klar och 2021 tagit vid. Och nu sitter jag här och planerar faktiskt framåt. I dag tänkte jag på våren, bokade in ett möte för ett eventuellt nytt ben i butiken och skissade till och med på en plan om en ny företagsgrej inför hösten.

Det känns lite surrealistiskt att faktiskt ha framtidsplaner igen. Det kändes väldigt avlägset där i somras och höstas. Men redan någon vecka in på det nya året känns det möjligt igen, att våga tro på att en ny och bättre tid kommer.

Så tack 2021 för att du äntligen kom. Jag behövde dig verkligen. Tack.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.