• idag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

För mycket, för lite, för tidigt och försent

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Känner du någon som fortfarande röker för att man är omedveten om att det är förenat med allvarliga hälsorisker, eller någon som ignorerar covid för att man är omedveten om dess effekter?

På alla nivåer anklagas styrande för att göra för mycket, för lite, för tidigt och försent. Men vad spelar det för roll när vetenskaplig information och vädjan till sunt förnuft inte biter?

Alla är sannolikt medvetna, ändå lever vi i parallella världar. Människor som hör men inte lyssnar, som vägrar göra minsta avkall, som obstruerar och söker kryphål, som tvingar andra att isolera sig.

När den psykiska ohälsan ökar i samhället och merparten av näringsliv och kulturliv trots miljardbidrag fortfarande är i akut behov av en snabb och hållbar lösning, så hoppas jag på ett vaccinpass. Ett bevis för att jag tagit ansvar för min egen hälsa och hänsyn till andras. Ett vaccinpass som skulle göra det möjligt att återuppta det sociala livet med rätt att besöka publika arrangemang, handelsplatser och andra länder utan restriktioner. Det skulle sannolikt också öka benägenheten att ta de två nödvändiga sprutorna och snabba på vaccinationsprocessen, så att det åtminstone inte krävs tre decennier som det gjort att nu slutligen utrota polio i Afrika.

Känslan med att inträda i det nya året är som att få komma inomhus i stugvärmen igen och kasta av sig en kall, genomsur rock efter att ha varit ute i ett riktigt oväder. Även om det inte är över på något sätt, allra minst för sjukvården så är känslan ändå att det vänder nu. I och med alla vacciner som nu distribueras över hela världen så finns det åtminstone ett ljus i tunneln att sträva mot.

Kreativiteten för att nå ut med information och arrangemang har utvecklats på kort tid och såväl gamla som unga har anpassat sig till rådande omständigheter förvånansvärt väl. En hel del nya rutiner hoppas och tror jag har kommit för att stanna. Alla är barn i början, men nu har vi blivit bra och disciplinerade på att hålla digitala möten, vilket sparar både miljö och tid. Vi har blivit bra på att spela in gudstjänster och konsert och församlingsborna har lärt sig använda och hitta med hjälp av digitala medier, vilket i sin tur medfört att vi under perioden haft väsentligen många fler besökare än vi brukar ha fysiskt i våra kyrkorum under normala förhållanden. Nu ersätter inte tekniken behovet av att träffas på riktigt, men kan säkert vara ett bra komplement även när pandemin klingat av och vi kan mötas igen.

Håll i och ut, håll avstånd men ändå kontakten, och ta vaccinet när du uppmanas att göra det.

Med önskan om ett mycket bättre nytt år.

Leif Helge

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.